Şaşkın Viking – Oddmar
Selamlar! Nasılsınız? Okulların bittiği (veya bitmeye yaklaştığı) şu günlerde size harika bir oyun tavsiyesinde bulunmak boynumun borcu dedim. Bir dönemin stresini, yorgunluğunu bu harika oyunla atabileceksiniz. Yalnız Oddmar’ın daha önce incelediğim oyunlardan küçük bir farkı var, bu sefer avlayacağım oyun sadece mobil platformlarda yer alıyor. Peki neden bilgisayarda veya konsollarda onca Indie oyun dururken Oddmar’ı avlamak için seçtim? Çünkü uzun zamandır takibinde olduğum bu oyun çoğu bilgisayar oyunundan kat be kat daha iyi. O yüzden neredeyse herkesin oynayabileceği Oddmar’ı anlatmaya başlayayım ben en iyisi.
Oddmar’ın hikayesi
Oyun, Oddmar isimli bir vikingi konu alıyor. Oddmar’ın ailesi o küçük yaştayken bir gün sefere gider ve dönmez daha sonrasında ailesiz ve diğer vikinglere nazaran biraz daha korkak büyüyen Oddmar günün birinde kabile şefi tarafından çok korkak olduğu ve köyde yeri olmadığı gerekçesiyle köylerinin daha da büyümesi için köyün yakınlarındaki ormanı yok etmeye yollanır.

Bu olaydan sonra oradan koşarak uzaklaşan Oddmar, uyurken bir rüya görür. Rüyasında bir peri ona bir çuval verir. Uyandığında karnında ışıldayan bir çuval bulan Oddmar, çuvalın içinde bir mantar bulur ve bu mantarı yer. Mantarı yedikten sonra çeşitli güçlere sahip olduğunu fark eden Oddmar köyün şefi tarafından büyü yapmakla suçlanır ve köyden kovulur. Tam bu sırada bir şimşek çakar ve köyü içindekilerle beraber bir anda ortadan kaybeder. Rüyasında gördüğü peri bir anda belirir ve Oddmar’a ormanını kurtarması gerektiğini söyler ve böylelikle macera başlar. Oyun iskandinav mitolojisinde yer alan çeşitli yerlerde geçiyor bunlar:
- Midgard (Yani dünya)
- Alfheim (9 diyardan birisi olan ve ışık elflerine ev sahipliği yapan diyar)
- Jotunheim (Kaya ve buz devlerinin yaşadığı diyar)
- Helheim (Yani yeraltı dünyası)
Harika bir platformer
Oddmar, mobil platformlar için tasarlanmış bir platformer oyunu. Oyunun ilk bölümünü bitirdiğim zaman başka harika bir platformer oyunu olan Ori and The Blind Forest geldi direkt olarak aklıma. Bu zamana kadar bir platformer oyununda ne gördüyseniz Oddmar’da da onu görecekseniz. Bolca atlamalı zıplamalı bölümler, bir şeylerden kaçtığınız zorlu durumlar, olur olmadık yerlerde sizi zorlayan düşmanlar oyunun oynanışının bir parçası. Oyunu oynarken topladığınız parçacıklarla elinizdeki silahları da geliştirebilme imkanının sunulması ise küçük ancak etkili bir dokunuş olmuş.

Oyunun en çok sevdiğim yanlarından biri ise kesinlikle grafikleri ve sesleri oldu. Yazının başında da dediğim gibi, Oddmar öyle ustaca yapılmış ki kesinlikle bir çok bilgisayar oyununu cebinden çıkarır. Sinematiklerinin kalitesi, oyun içindeki çevrenin ve karakter çizimlerinin kalitesi, müziklerin ve oyun içi seslerin ustaca yapılması. Bunların her biri çoğu mobil (ve bazı bilgisayar ve konsol) oyunlarında göremeyeceğiniz bir kalitede. Durum böyle olunca Oddmar hem göze hem kulağa hem de kalbe hitap eden bir oyun olmuş.
Her güzelin bir kusuru
Oyun, bahsettiğim gibi oynanış ve grafikler açısından muazzam. Ancak bu günahlarının olmadığı gerçeğini değiştirmiyor tabii ki. Oyunun çok eksisi yok ama bazen kontrollerin beni yorduğunu söyleyebilirim. Mobil platformlar için böylesine detaylı bir platformer yapmak zordur, tahmin edebiliyorum ancak zıplama, saldırma ve yere vurma fonksiyonu tek tarafta olunca bazen hızlı davranmanız gereken yerlerde zıplamak yerine saldırabiliyor veya bir anda kendinizi yere vurabiliyorsunuz.

İkinci olarak bu tam eksi sayılmasa da şöyle bir durum da var. Grafikler çok güzel, detaylı ancak bu bazen göz yorabiliyor veya odağı kaçırmanıza sebep olabiliyor. Şöyle ki tüm görseller üst kalite bu harika ancak bazen arka planda veya ön planda kuşlar uçuyor, sular fışkırıyor vs. gibi durumlar olunca birazcık odak kayması olabiliyor. En azından bende öyle oldu, belki sizde öyle olmaz o yüzden buna tam olarak bir eksi demem pek olası değil.
Kıssadan hisse
Oddmar, Eskişehir’de bulunan MobGe ve Amerika’da bulunan Senri isimli iki ekibin geliştirdiği ve ürettiği harika bir eser. Çıktığı zamandan beri 2018 Apple Dizayn ödülü dahil bir sürü ödülü ve adaylığı hanesine yazdıran bu oyunu kesinlikle deneyimlemeniz şart. Ayrıca oyun bünyesinde bir bakıma bir sürü yıldızı da barındırıyor.

We Happy Few ve Assassin’s Creed serilerinden tanıdığımız Juilan Casey’in seslendirmesiyle ve büyük küçük bir çoğumuzun severek izlediği tüylü mavi kedi (olduğunu tahmin ettiğim) dostumuz Gumball’ın çizgi romanlarının senaryosuyla Frank Gibson da bulunuyor. Hal böyle olunca bunca kalite ve emek ücretsiz de olmuyor, oyun Midgard bölümünü size ücretsiz bir şekilde oynatıyor ve böylelikle eğer isterseniz bölümlerin geri kalanını 26 lira karşılığında satın alabiliyorsunuz. Bu miktarı vermeseniz de Midgard bölümünü istediğiniz kadar, hiçbir reklam izlemeden de oynamaya devam edebilirsiniz. Uzun zamandır iOS platformunda bulunan ve Android‘e daha yeni çıkan bu sanat eserini kesinlike oynayın!
Hikaye
10
Grafik
10
Müzik
10
Oynanış
10
Uzun süredir bu tarz da bir oyun arayışındaydım. Öneriniz için teşekkür ederim.
Beğenmenize sevindim Şevket bey, daha fazla oyun önerisi için takipte kalmayı unutmayın 🙂
Güzel bir yazı olmuş, öneri için teşekkürler.