Soğuk İntikam – Shank
Selamlar! Fark ettim ki uzun zamandır aksiyon dolu bir oyun paylaşmamıştım sizlerle. Bugün tüm aksiyon ihtiyacınızı giderecek bir oyun ile karşınızdayım. Indie severlerin en sevdiği stüdyolardan olan Klei imzalı Shank, ihanet ve intikam ögelerini iliklerimize kadar yaşatıyor. İsterseniz hiç uzatmadan incelemeye geçelim!
Yılların Bekleyişi
İsterseniz önce oyunun hikayesinden kabaca bahsedeyim, ardından oynanış ve diğer şeyler hakkında konuşayım. Oyunda Shank bir olaydan dolayı ihanete uğramıştır ve öldü sanılarak ölmeye terk edilmiştir. Ancak intikam ateşiyle yanan Shank hayatta kalmış ve yıllarca ortadan kaybolmuştur. Günün birinde elinde bıçakları, sırtında elektrikli testeresi ile geri dönen Shank için intikam vakti gelmiştir. Hikayeye bakacak olursak senaryo aslında tam olarak düşük bütçeli aksiyon filmi havasında. Kahramanımız ölümüne dayak yemiş ve öldü sanılmıştır, ölmez ve intikam için güçlenir, önüne gelen herkesi deşip geçer ve sonunda intikamını alır. Basit bir formül ancak dürüst olalım, her seferinde izletir. Kahramanın yolculuğunu görmek, onun acısını hissetmek, onun intikam hırsıyla yanıp kavrulmak isteriz aslında içten içe. Shank de tam olarak bunu yapıyor, içimizdeki o alevi körüklüyor. Hikaye ve grafik uyumu hakkında konuşacak olursam bence gayet yerinde olmuş çünkü bu tarz bir hikayeyi gerçekçi grafiklerden ziyade görsel roman tadında sunmak bana her zaman daha “estetik” gelmiştir.
Mermi Yağmuru
Oyun ve oynanış hakkında konuşacak olursak Shank için “2D side-scrolling beat-em-up” diyebiliriz. Ha bunu Türkçeleştirmeye çalışırsam eğer türlere çok aşina olmayan insanlar varsa, “2 boyutlu yandan görünümlü herkesi döv” gibi biraz saçma bir çeviri yapabilirim. Öncelikle belirtmeliyim ki, oyun grafiksel açıdan gayet yeterli ve güzel, kan efektleri gayet güzel yapılmış (ki BOLCA kan barındırıyor oyun, doğal olarak) bunlar dışında Shank’in çevreyle olan etkileşimi de gayet güzel. Mark of the Ninja oyununda olduğu gibi çevreyi kendi avantajımıza kullanabiliriz. Bunun dışında Shank’in silahlarıyla olan etkileşimi de gayet güzel, isterseniz elinizdeki tabancalarla iki farklı yöndeki düşmanı vurun isterseniz elinizdeki makineli tüfek ile etrafı tarayın. 2 boyutlu bir oyun için silah etkileşimleri fazlasıyla yerinde olmuş bana göre. Ha, bu oyunun günahları yok mu? Tabii ki var. Öncelikle birden fazla silahınız oluyor oyunda ilerledikçe, hepsinin farklı kullanım tarzları olduğundan dolayı aslında bir çok dövüş tarzı edinebilirsiniz ancak oyunda genel olarak tek bir varyasyon kullanıyor olacaksınız genel olarak.
Oyun zaten eğer gerçek bir “beat-em-up” hayranı değilseniz bir noktada o kadar tekrar hissine düşürüyor ki sizi, sıkılabilirsiniz onu söyleyeyim. Bunun dışında Klei’nin beni en üzdüğü noktalardan biri sanırım oyunun seslendirme kısmı. Yani oyunda genel olarak konuşan çoğu karakter odundan mı yapıldı, sabah uyanır uyanmaz mı seslendirme kayıtlarını aldılar bilinmez ancak karakterlerin sesi – ki özellikle Shank’in – biraz rahatsız edici. Bunların dışında oyun kısa sürüyor, gerçi hikaye tarafından ziyade aksiyon ögelerini öne çıkartmak isteyen bir oyun ne kadar uzatılabilirdi orası apayrı bir konu. Oyunun sanırım en zekice yaptığı şeylerden biri co-op oynanabilmesi. Böylelikle eğer zora düşerseniz arkadaşınızla beraber milleti pataklayabilirsiniz.
Künye: